30 december, 2011

Words of a grumpy old man

Arsené Wenger har då tillslut gått ut och tillkännagett det som alla har vetat om i åtminstone en veckas tid - Thierry Henry ska göra comeback i norra London. Nyheten möttes av ett morgonskratt här på Örnnästet. Den Thierry Henry som huserat den senaste tiden i USA och innan det på Barcelonas bänk är långt ifrån samma Henry som alla trötta Arsenal-supportrar berättar minnen och historier om på pubarna i norra London. Rent spelmässigt ser jag inte att Henry kommer göra något revolutionerande.

Sen slutade jag skratta.

Wenger din sluga räv, du har äntligen kommit till insikt med vad det är Arsenal saknat de senaste titellösa åren. Wenger har värvat historia.

Det känns som att det ständigt tjatas om det överallt. På bloggar, portaler, forum, fyllediskussioner, småsnack på jobbet och såklart även Fotbollskunskap. Vinnarkulturen är mer eller mindre ett måste för att lyckas nå hela vägen fram - något som Arsenal tappat. Spelarna som var med i The Invincibles har försvunnit, en generationsväxling har ägt rum, en generation som inte har vunnit. Klart det sätter sina spår.

Tillbaka kommer nu då Henry, mannen som vunnit skytteligan i Premier League flest gånger, anfallaren som stod i framkant och bröstade upp sig under deras säsong som obesegrade, som dessutom vunnit Champions League med Barcelona och guld i både VM och EM med Frankrike.

Henry kommer fylla samma roll som Raul gjorde under den sista tiden i Real Madrid, som Materazzi hade i Inter tillsammans med Zanetti, som Scholes och Giggs skött i United, som Maldini förkroppsligade i Milan. Den effekten jag (och jag antar även Wenger) tror Henry kommer få på truppen är att han tar bort fokuset som sedan länge legat på det faktum att de misslyckas och inte når fram. Han kommer vifta bort deras tillkortakommanden, svära om det ens märks det minsta - de bär Arsenals emblem på bröstet och det innebär att man är en vinnare.

Välkommen tillbaka till Premiership Thierry.

30 november, 2011

Whiskey eller löpardojjor?

Inaktivitet och insomnade projekt, semester och minnesluckor. Duger en stor kram som ursäkt? Allt fotbollsrelaterat har nedprioriterats ett hack till de senaste veckorna, för att inte säga två när spelningar och såna roliga grejer uppenbarat sig. Såatteh det där inlägget som jag gick och klurade lite på att skriva för en dryg vecka sen gick ju lite i stå. Jag har hört något så bisarrt ordspråk som "bättre sent än aldrig" vilket iofs kommer väl till pass den här gången i dubbel, eller ja, till och med trippel bemärkelse.

Jag vill minnas att det var för lite mer än en vecka sen som det small mellan Borussia Dortmund och Bayern München. Hela hösten har jag läst om den Bayerska maskinen som käkar upp allt och alla, världens bästa Neuer som vägrar släppa in mål och allt det där vanliga tramset när en storklubb rullar lite för bra.

Mästarna Dortmund med sitt grabbgäng hade å andra sidan startat säsongen väldigt svag i både Champions League och Bundesliga. Snack om Champions League-syndromet kom på tal, att fokuset låg alldeles för mycket på Europa så att man försummade ligan. Skulle man rent av göra som Celta Vigo och Sampdoria - åka ur ligan samma säsong som man spelar i Champions League?

Men Dortmund spelade upp sig trots att man förlorade en av sina absoluta nyckelspelare i Nuri Sahin inför säsongen och pissade på Bayern på Allianz Arena med 0-1 efter mål av Götze som fortsätter att vara helt sinnessjukt bra. Det var Bayerns första förlust sedan premiäromgången mot Mönchengladbach, 12 matcher spelades däremellan.

Den här helgen torskade så Bayern på nytt mot Mainz som inför matchen låg under nedflyttningssträcket. Mainz mäktade med tre mål framåt. Innan matchen hade Neuer fått släppa förbi sig fem bollar totalt på 13 matcher. Mainz, ringer det en klocka? Ja just ja, det var ju gänget som vann sina sju första matcher förra året och slog ett nytt rekord i Bundesliga för att till slut landa på 5:e plats.

Samtidigt gick Dortmund segrande ur sin kamp och klättrade åter upp på tronen som de abonnerade på under förra året. eller ja, de delar platsen med Mönchengladbach.

De snackar om en bayersk  maskin som kör över allt motstånd men ändå så återfinns de på tredje plats och det skiljer bara fyra poäng mellan att leda ligan eller vara femma och missa spel i Champions League. Lägg till att Leverkusen som spöade Chelsea när det senast begav sig inte ens ligger i topp fem så börjar man inse hur det kommer sig att fyra olika klubbar har kammat hem ligatiteln de senaste fem åren.

Det är så här fotbollen borde vara. Konkurrensen är hård, det är ligan där det görs flest mål och ligan med det högsta publiksnittet. Bundesliga är bra och jag hoppas få se en liknande utveckling även på andra håll.

// The Don

20 november, 2011

Silence is golden

Svensk media verkar inte direkt ha hållt igen på krutet när det gäller "rasistattacker" här borta på ön men det är då helt klart en mild västanfläkt mot hur det har sett ut den senaste tiden i brittisk press. Så ja, jag antar att det börjar bli dags att dra mitt strå till stacken och filosofera lite kort.

Situationen med John Terry är ganska intressant. Inte så mycket för det han påstås ha sagt på planen till Anton Ferdinand utan för det som han är menad att stå för. Som kapten, inte bara för Chelsea utan också för hela jävla Englands landslag är han såklart tänkt att vara en förebild. Att fela är mänskligt och alla andra gamla klyschor finns förstås till hands men just nu chippar grabben helt klart efter andan. Ingen har väl lyckats glömma den underbara historien om hur Terry knullade runt med sin lagkamrat (i både klubb- och landslag) Wayne Bridges fru. Då jävlar var det liv i luckan och Terry blev av med kaptensbindeln. Nu är vi alltså inne på andra vändan och cirkusen har dragit igång igen med kaptenen i blåsväder.

Alla vet att spelarna svär på planen och munhugger med varandra mer eller mindre konstant. Det är inga konstigheter och jag tycker inte att man ska dra så höga växlar över det hela. Sepp Blatter, vårt urkorkade högsta höns i FIFA håller med mig. Det är helt fantastiskt. Ja, han kan givetvis tycka att det är en del av sporten och att det som händer på planen ska stanna på planen men som ordförande för FIFA kan man inte gå ut officiellt och säga åt spelare som fått skällsord i ansiktet att skaka hand och skratta åt det hela.

Engelska fotbollsförbundet har ju dock ställt sig i den andra ringhörnan och kör sina rallarsvingar för att inte skämma ut sig och göra det de måste göra - motverka rasism. Det talas om en ganska lång avstängning för Suarez, sex eller sju matcher var det senaste jag hörde. Taktiken är klar och tydlig; Suarez ska användas för att sätta ett exempel och få klubbarna att propsa sina spelare till att hålla igen på krutet, konsekvenserna kan bli alldeles för stora.

Det är bara att inse faktum, Liverpools chanser att sno åt sig en plats bland topp fyra och spel i Champions League igen minskar drastiskt om de saknar sin bästa anfallare och en av sina mest kreativa spelare i 20% av säsongens matcher. Nu hittar jag inte världens bästa siffror men när Liverpool spelade i Champions League 07/08 så fick de in över 20 miljoner £ bara i tv-intäkter. Det är inga struntsummor som Suarez potentiella avstängning kan komma att kosta klubben.

Jobb kom dessvärre i vägen för att se England-Sverige men snacket innan matchen sa att Terry skulle vara tillbaka med kaptensbindeln runt armen och jag antar att det stämde? På presskonferensen innan matchen med kaptenerna förbjöd FA journalisterna från att ställa frågor till Terry om rasistattacken - det brittiska rättsväsendet utreder ju trots allt situationen efter att en supporter anmält Terry.

FA's agerande känns lite kontraproduktivt. Dels så vill de med Suarez visa att de inte tolererar rasism i Premier League men samtidigt så låter de en spelare som gjort samma sak och dessutom utreds av polisen representera landslaget och bära kaptensbindeln. Jag tycker det är klumpigt. Matchen mot Sverige var bara en träningsmatch, den hade ingen sportslig betydelse förutom att Capello fått en till match under bältet att spela ihop sitt landslag. Det ska inte finnas ett behov av att ta ut Terry till en sån match med tanke på allt som händer vid sidan om planen. Om det hade det varit en tävlingsmatch så skulle jag förstå varför Terry var på planen men nu, kom igen vafan.

Förövrigt, så där på tal om Blatter så har det ju under hösten börjat nystas upp en del i mutskandalerna inom FIFA. Framförallt under det där valet när Blatter kom till makten och vår svenska fanbärare Lennart Johansson förlorade. Värt att hålla ett öga på.

// The Don

16 november, 2011

No pity for the fools

På söndag är det tydligen val i Spanien. Jaha jaha, det är ju inte så där värst intressant ur fotbollssynpunkt per se. Men tji fick vi efter att Miriam Blasco, Partido Populars talesperson i idrottsfrågor yttrade sig om fördelningen av tv-pengar för den spanska ligafotbollen.

Real Madrid och Barcelona är överlägsna i ligan rent sportsligt men än mer på det finansiella planet vilket fördelningen av tv-rättigheterna påverkar i stor utsträckning. Inom den spanska ligan är fördelningen inte jämlikt balanserad som jag vill minnas att den är hemma i Allsvenskan. Nej, Real Madrid och Barcelona slukar en stor del av cashen eftersom de har större supporterbas och större sportsliga framgångar.

Det vill nu alltså Partido Popular att man ska ändra på.

Det kan ju verka som en no-brainer att de mindre klubbarna vill förhandla om tv-rättigheterna så att de får en större del av kakan som de två giganterna för stunden trycker i sig på egen hand. Det som dock gör det intressant är det faktum att Real Madrid troligen skulle vara klubben som i slutändan tjänade mest på att tv-rättigheterna fördelades lika.

Det var ett tag sedan nu, i somras antar jag, som jag läste ett inlägg av Den osynliga handen om hur mycket Real Madrid skulle tjäna på det som Partido Popular vill genomföra. Under säsongen 2009/2010 gick Real Madrid mer än 20 miljoner € + än Barcelona. Visserligen har Barcelona sedan dess offrat sina tröjor och sålt ett tröjkontrakt värt 30 miljoner €/säsong för att väga upp den halvtaskiga ekonomiska sitsen de satte sig i vid köpet och försäljningen av den gode Zlatan.

Om man samtidigt tänker till lite och inser att Real Madrid gick cirka 170 miljoner € back den säsongen bara på transfers så borde var och varannan inse att Real Madrids ekonomiska modell står sig bättre än Barcelonas trots att Blaugrana så ofta hyllas för sin förmåga att lyfta fram egna spelare från La Masia istället för att spendera pengar på transfermarknaden.

Säsongen 2009/2010 delade de två storklubbarna tillsammans på 45% av tv-rättigheterna, lite drygt 140 miljoner € var. Det var bara sex klubbar totalt som tjänade mer än 20 miljoner på tv-rättigheterna. Båda klubbarna skulle ta smällar om de blev av med en så pass stor inkomstkälla, givetvis. Men Real Madrid är bättre rustade och jag känner mig tämligen säker att de både skulle knappa in och ta sig förbi sin nemesis i den spanska hierarkin. Åtminstone ur ett kortsiktigt perspektiv.

// The Don

08 november, 2011

Det irländska alternativet

Efter jobbet igår satt jag med Jack och Billy på Red Lion på Kingley Street bakom butiken och tog några välförtjänta öl. Snacket gick om allt möjligt men när Billy rullade hemåt på sin skateboard styrdes snacket in ganska fort på fotbollen. Jack har en plats i hjärtat för Liverpool men det hindrade oss inte från att diskutera Ferguson och hans efterföljare nu när skotten suttit 25 år på United-tronen.

Jack slängde ur sig att Roy Keane kommer ersätta Ferguson och jag kunde inte låta bli att skratta. Vår gamla kapten fick ju sparken från Ipswich i Championship, hur skulle han kunna vara lämpad för att föra vidare Fergusons framgångssaga? Men tanken kittlade lite så jag tänkte vafan, det borde jag kunna pränta ner några tankar om.

Roy Keane fick alltså sparken från Ipswich och innan det även från sitt tränarjobb i Sunderland. Han är vida känd för sitt temperament som tydligen lever kvar även efter att spelarkarriären tog slut. Spelare i Sunderland har gått ut och berättat om kastade taktiktavlor i omklädningsrummet, "påhopp" om att inte vara såna bögar och ha på sig underställ på träningarna och så vidare. Låter det bekant? Ja just ja, Ferguson är ju inte heller känd för att vara den som håller igen om han är missnöjd.

Jack förde fram en intressant tanke om just temperamentet. Han menade att det grundar sig i att Keane, precis som Ferguson, förväntar sig det absolut bästa av sina spelare. 100% ska det vara, absolut inte mindre och gärna lite mer. Keane ställer samma krav på sina spelare som han alltid har gjort på sig själv och jag antar att hans oförmåga att hantera spelare på ett bättre sätt som inte kommer upp i den standarden som han kräver är en jobbig kombination av hans brist av rutin som tränare och tja, hans temperament. Det funkar helt enkelt inte på den nivån som Sunderland var på under hans styre och inte heller i Ipswich. Vad Jack påstår är dock att det skulle kunna fungera i United.

Vinnarkulturen som finns i United är av samma virke som Roy Keane genomsyras av. När man drar på sig tröjan och har klubbmärket över hjärtat förväntas en helhjärtad insats. Någonting mindre än det är inget annat än en skymf mot klubben och dess historia. Just klubbkänslan är ett av Uniteds starkaste kort och att ha Keane vid rodret, vår gamla kapten från den gyllene eran vid millenieskiftet, skulle antagligen bara göra den starkare. Samtidigt tror jag att Keane skulle kunna lägga mycket energi på andra aspekter av spelet om han inte behövde bekymra och bli rosenrasande över spelarnas inställning.

Men nej, jag kan inte se att Keane kommer vara den som tar över efter Ferguson. Åtminstone inte så länge han inte har någon tränarframgång på meritlistan. Om det är någon med Unitedblod i ådrorna som tar över så sätter jag mina slantar på Steve Bruce. Kanske Mark Hughes. Fast det känns lite som att den gode Sir Alex har pekat ut sin ersättare i Mourinho och jag ser det som fullt realistiskt. Mourinho älskar utmaningar och vilken utmaning(när det gäller storklubbar) är större än att försöka bygga vidare på och trumfa Fergusons framgångssaga i Manchester?

// The Don

30 oktober, 2011

Rätt man, rätt jobb

I februari förra året fick Ranieri sparken från Roma. Vincenzo Montella, trotjänaren som för tillfället tog hand om  ungdomslaget fick i uppdrag av klubben att leda a-laget tills man hittat en ordentlig ersättare. Att man inte tog in en permanent ersättare direkt anser jag hade i mångt och mycket att göra med maktskiftet i klubben där de jagade en ny ägare. Så när klubbens nya amerikanska ägare lät Montella gå för att istället ge jobbet till Luis Enrique som lett Barcelonas b-lag kom det inte som världens största överraskning. Förutom att det var just Luis Enrique som fick jobbet förstås.

Montella rörde sig vidare och anlitades av sicilianska Catania några dagar efter att nyheterna om Enriques inträde offentliggjorts. Catania är inte Roma. Klubbarnas slåss på olika slagfält trots att både spelar i Serie A.

Montella har gjort ett sagolikt jobb i Catania än så länge. Laget tog sin senaste skalp hemma mot Napoli igår med en vinst hemma på Massimino. Lägg till att laget också spöat Inter på Sicilien, spelat oavgjort mot Juventus och fått med sig poäng både mot Lazio och Fiorentina på bortaplan.Det är de facto bara Genoa som plockat tre poäng mot Montellas mannar.

Montella har byggt upp ett boogeyteam att skrämma slag på storklubbarna med. Medvetenheten att topplagen normalt sett ska ta med sig tre poäng i mötena mot Catania börjar ersättas med en tro på en eventuell torsk eller åtminstone poängförlust.

Montella hade visserligen en del statuskapital att jobba med i Roma efter sina säsonger där som spelare men med så pass starka karaktärer och stora spelare tror jag att det blev lite för svårt att hålla allt under kontroll på grund av hans ålder. Italien och Serie A verkar närmast obscent fascinerade över rutin, något som Montella helt klart saknade efter att bara ha tränat Romas P15. Samma sak gäller för Enrique som också han är ung och saknar rutin, det har inte slutat blåsa stormigt i Rom under hösten.

Men i Catania finns inte samma egon att arbeta emot. Klubbens snabba värvning av Montella visar dessutom att det finns en tro på hans förmåga, något som knappast har minskat i och med klubbens schyssta resultatrad än så länge under säsongen. Montella har fått sina mannar och sin klubb att dra åt samma håll och följa hans idé och det värmer att se hur maskinen rullar vidare på sitt segertåg.

Jag undrar om det var Montella som var rätt man för Catania eller om det var Catania som var rätt klubb för Montella. Det spelar egentligen inte någon större roll. Det som spelar någon roll är att Milan trots sin scudetto från i våras inte kan vara säkra på tre nya poäng när de tar emot Montella och hans Catania på San Siro nästa helg.

// The Don

29 oktober, 2011

I en inte allt för avlägsen framtid

Helsingborg har hamrat sig igenom Allsvenskan i år och hamnade tillslut överst på pallen. Det känns lite lagom kul så där när jag för första gången följt serien lite mindre lojt än vanligt. Idag fixade de en finalplats i Svenska Cupen. 3-1 i Örebro och vinst för första gången på ett decennium i Gnällbältet.

Jag är rätt imponerad över att Helsingborg lyckades hålla ihop maskineriet hela vägen. Det sket sig ju förra året när laget också gjorde en rivstart men blev omsprungna av Malmö. I år sålde man tre nyckelspelade och lyckades inte heller behålla en fjärde när låneperioden gick ut. Nytt mittbackslås, en skyttekung fattigare och en spretig Rasmus Jönsson som inte längre kunde bidra med sin kreativitet.

Jag läste en kortare artikel om ett rykte vad Helsingborg ska göra för att bygga upp truppen inför nästa års upplaga av Champions League. Wanderson för sisådär 20 miljoner. Det känns inte direkt troligt.

Jesper Jansson gör ett väldigt bra jobb som sportchef efter att han la skorna på hyllan. Klubben verkar ha fått en idé om hur den ska agera istället för att virra runt, spendera cash och hoppas på guld. Han verkar ha fattat galoppen att man som svensk klubb inte kan köpa ihop ett nytt lag bara för att chansen finns där att nå de fina pengarna som spel i Champions Leagues gruppspel innebär.

Det senaste jag läste, förutom artikeln om Wanderson, om Janssons tankar kring Champions League var att bygga vidare på den truppen som finns och utveckla laget snarare än att spendera pengarna som klubben fick in vid försäljningarna av Gernt, Jönsson och Nilsson på en gång.

Helsingborg kommer såklart dra igenom någon värvning innan säsongen drar igång i vår igen. Ska man orka kriga på två fronter kommer det vara nödvändigt.

Som jag tolkar Janssons intentioner kommer vi dock inte få se några stjärnvärvningar som slår sig in i startelvan utan en välbehövlig satsning på kidsen och att bygga upp en solid grund för föreningen nu när det finns en sund ekonomi att stötta upp den med. Det kommer nog inte räcka hela vägen till gruppspelet men generera erfarenheten som behövs för att bygga upp något stort. Lyckas de dessutom ta hem ligaguldet en sväng till så kanske laget har den rutin som krävs för att kunna se lag som Bayern München på Olympia en gång till. Det vore kul.

// The Don

22 oktober, 2011

Mer än tre poäng

"Englands El Clásico". Imorgon är det derby i Manchester och det känns riktigt rejält upphaussat. Oljebygget City har börjat prestera på de nivåer som ett lag med deras sinnessjuka kvaliteter borde göra. Det var fan inte många år sedan som jag inte ens tänkte på att Manchester hade ett till lag i stan förutom United. Tanken fanns inte för att City helt enkelt var för dåliga. De konkurrerade inte med United. Det fanns ingen prestige för United att vinna i lokalderbyna.

Men nu är det annorlunda.

City ligger i toppen av ligan utan att använda sig av Tevez som bar laget på sina axlar i fjol. Med Silva, Nasri, Aguero, Balotelli och Dzeko har laget vuxit fram till vad som verkar vara Uniteds främsta konkurrent om titeln i årets Premier League. Kunnandet finns. Bredden finns. Mentaliteten börjar växa fram.

Jag pratade med Chris på jobbet igår om matchen och han frågade vad jag trodde att resultatet skulle bli. Vilka har hemmaplan?, sa jag. Hemmalaget kommer ta det. 2-1.


Självsäkerheten över att vinna Manchester-derbyt finns inte längre kvar. Mancini har fått ordning på sin trupp. Med alla offensiva alternativ och hot som han har till sitt förfogande vet man att de har det lilla extra som behövs för att ta sig igenom Uniteds försvar och skjuta storebror i sank. Det går inte att vinna Premier League med Tevez som ensamt offensivt vapen. Ge Aguero och Dzeko understöd av Silva och Nasri så är situationen något annat.

City har vuxit till att vara en titelkonkurrent, men det räcker inte för att spöa United på Old Trafford.

Uniteds övertag ligger i mentaliteten som genomsyrar klubben. Spelare som Welbeck och Smalling är inte världsspelare. Inte än i alla fall. Men de går in med vetskapen om att de är en del av United, bäst i England och helt enkelt ska slå ner sin kaxiga lillebror. Den inställningen räcker ohyggligt långt. Släng in en uppeldad publik på Old Trafford som njuter av att derbyt vuxit upp till en match av betydelse så börjar det märkas vilken motvind City kommer kämpa i under 90 minuter imorgon.

2-1 till United med Rooney och Smalling som målskyttar för de röda. Underbara Balotelli smäller säkert dit sitt femte raka mål för City.

// The Don

15 oktober, 2011

Halvhjärtat eller helhjärtat

Lunchmatcher, vilket jävla påhitt. Jag hade koll på att Liverpool skulle ta emot United på Anfield idag men det fanns då inte en tanke i huvudet att de skulle lägga ett möte mellan två giganter som lunchmatch. Men ja just ja, det är ju typ bara lunchmatcherna som den större delen av publiken i Asien kan ta del av. Casha in.

Jag bommade med andra ord första halvlek av dagens monstermatch för att jag var på möte med min framtida hyresvärd på andra sidan Themsen. Snorig och utan mat i magen blev det alltså en jävla rusch upp till Shoreditch High Street för att förhoppningsvis få se United skjuta en av sina titelkonkurrenter i sank.

Det var ett dominerande Liverpool jag fick se och inget annat på smockfulla Bar Kick. Usch. Första frågan som dök upp i huvudet var var fan Rooney och Nani höll hus. På bänken, till förmån för Park och Giggs. Att Park startade var i och för sig inte så värst förvånande, grabben spelar ju i princip bara i de tuffa matcherna mot topplagen. Men att Giggs petade Rooney fattar jag inte riktigt. Inte heller varför Ferguson satsade på Jones och Fletcher på mittfältet. 4-5-1 med Welbeck som ensam topp skriker om jakt på kryss i mina öron. Men allvarligt, Giggs före Rooney? Det är ju inte som att Rooney saknar den rutin som Giggs tillför.

Gerrard satte 1-0 på frispark. Det var ett jävla jublande och ståhej. Visst, Liverpool var förtjänta av att sätta en balja under andra halvlek men herregud, inte på det här viset. En 37-årig Giggs i muren som startat i United sedan Premier League bildades 1992. Killen har mer rutin än han behöver men ändå så tar han ett steg ut ur muren och ändrar sin kroppshållning till ett YMCA-C. Om det inte varit just Giggs så hade jag skrikigt för full hals om köpta spelare, fixade matcher och ett engelskt calciopoli.

Det dröjde inte jättelänge innan Rooney, Nani och Chicharito var på planen. Här skulle det jagas och jagas ordentligt. Det som egentligen kändes bäst i det här matchskedet är att jag efter ett gäng år vant mig vid att United alltid är United. Spelar man för United så ger man aldrig upp, aldrig. Det sitter i väggarna. Vetskapen att spelare som Charlie Adam i Liverpool alltid blir trötta i slutet på matcherna förminskade inte direkt förhoppningarna.

Chicharito nickade in en hörna efter drygt fem minuter på planen. Galen löpning av grabben i straffområdet. Det är som om han har spelat på den här nivån i tio år snarare än den enskilda lilla säsongen han har under bältet.

Resten av matchen var i princip spel mot ett mål. De Gea spelade riktigt, riktigt bra och jag är nöjd med ett kryss på Anfield. Sättet som laget spelade på under stora delar av andra halvlek lämnar dock en hel del frågetecken. Oförmågan att hålla i bollen och styra spelet var alldeles för tydlig. Det går inte att spela med två städgummor på centrala mittfältet om vi vill roa oss med annat än försvarsspel och kontringar via kanterna.

// The Don

14 oktober, 2011

Pazza

Tänk att det ska krävas en släng feberfrossa för att få in ett inlägg på bloggen. Fan, det var ju inte så här som det var tänkt att rulla på. Men, jag ligger i min obäddade säng och så är det med det.

Jag kikade på Euro Talk för första gången på länge för en stund sen och njöt av förra veckans avsnitt med Borell, Kviborg och Malmqvist i soffan och fotöljen. Ett bra avsnitt som kröntes med en underbar anekdot om Balotelli, det fantastiska mysmongot Balotelli, under hans tid i Inter när Mourinho fortfarande styrde kosan. Balotelli kommer alltså in i omklädningsrummet inför en träning med laget med två skarpladdade pistoler och jag kan inte göra annat än att börja skratta.

I somras läste jag en tokskön krönika på svenskafans om Balotelli och alla galna upptåg den mannen haft för sig med allt från hans 50 000 i cash som han alltid hade med sig i handskfacket i bilen(bara för att han är rik, som grabben sa när polisen frågade ut honom) till att han kastade dartpilar mot ungdomsspelare.

Balotelli är inte klok för fem jävla öre men det är ju å andra sidan det som gör honom så förbannat rolig att följa. Jag har varit inne på det förut men det tål helt klart att upprepas; en stor dos av det som gör fotboll så underhållande är den oberäkneliga aspekten med allt från galna vändningar i slutet på matcher som i årets upplaga av franska supercupen till mongon som Balotelli och hans äventyr vid sidan om planen.

Ja, visst är det kul att se Barcelona spela fin fotboll och det går inte att låta bli att gilla reklamen med Iniesta och björnen men hur kul är det egentligen med fotbollens gulliga sida? Ge mig Cantonas karatespark ut i publiken, hans koncisa uttalande, "When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.", på den efterföljande presskonferensen, Bellamy som nitar folk med en golfklubba, Ferguson som kastar hårtorkar på sina spelare, Bendtner med brallorna nere vid fotknölarna och  stämplingar på spelare som precis ska ta ett inkast.


I en sport som är så sjukt sammankopplad med starka känslor ska det inte bara vara gulligull. Det behövs skit för att spä på elden, hat som motpol till kärleken, idioti för att orka med svärmorsdrömmarna.


// The Don

26 september, 2011

Toktorsk är inte bra

Jag känner lite att jag kan ha överskattat min förmåga att skriva under tiden i London. Det är mycket som ska få sin plats förutom jobbet och tja, bloggen slackar efter lite i rangordningen precis bakom anteckningarna som jag för över det här äventyret, vad jag gör med dem återstår att se.

Vad jag dock har lagt märke till på jobbet och på vägen hem är att det i princip är hela havet stormar kring Arsenal just nu. Visserligen så är det lokala tidningar från London som jag gluttar i men Arsenals problem tar helt klart upp större delen av sportsidorna, släng in lite om Villas-Boas, lite om de andra lagen från London och ett uppslag om rugby-VM så får ni en skaplig bild om hur det brukar se ut. 

Men vem fan orkar med mer Arsenal? Det känns som att det är det enda jag tjatar om. Vi rör oss söderut mot Italien istället.

Gasperini som fick den härliga(nåja) utmaningen att leda Inter i år och försöka ta klubben tillbaka till Mourinho och Mancinis glans. Nu är han arbetslös.En poäng på tre matcher i ligan. Torsk i årets första match(och enda för Gasperini) i Champions League. Släng in förlusten i italienska supercupen mot lokalrivalen Milan så har vi ett präktigt facit och en fet dojja i röven från Moratti.

Folk klagade på att den gode Rafa Benitez underpresterade förra året med samma Inter som vann trippeln året innan och han rök ganska fort. Gasperini fick sitta kvar i vadå, en månad med tävlingsmatcher? Jag har inte sett Inter spela i år, det har liksom inte funnits tid eller lust att leta efter ett hak som visar Serie A men allvarligt talat, ibland blir jag rädd över hur lättvindigt och fult klubbarna i Serie A behandlar tränarna. 

Det är läskigt hur kortsiktigt Moratti i det här fallet agerat. Gasperini fick några månader på sig att snickra ihop truppen men fick likväl inte spela med den formationen som han ville som jag förstått det. Tränarnas makt i Serie A är inget som jag skulle hänga i julgranen. Moratti vande sig vid framgång -> Moratti vill ha tillbaka framgångarna -> Gasperini sparkas för att han ger dåliga vibbar.

Av alla uttalanden i brittisk press att dömma så sitter Wenger dundersäkert trots den katastrofala öppningen på säsongen som klubben har haft. Enda anledningen att han sitter kvar? För att det finns en tro på hans förmåga såklart, ett tänk på en större bild. Samma sak gäller givetvis för Ferguson i United och Moyes i Everton.

Att sparka tränare är den vedertagna handlingen inom fotbollen för att köpa sig lite andrum från de rabiata supportrarna som kräver förändringar. Ja, ibland är det tränaren som inte räcker till men fan, jag blir bra jävla lack när jag läser att årets första tränare fick sparken i Italien innan den första träningsmatchen ens hade spelats eller att Gasperini fick fem matcher på sig. Alla vet att man inte bygger ett lag på en månad. Det spelar ingen roll om spelarmaterialet redan finns där för att utföra stordåd. Har de inte hunnit anpassa sig till den nya spelidén(eller i det här fallet Gasperini anpassat sig till den nya spelidén) så kan man inte vänta sig att det ska rulla på felfritt.

Inter ska självklart inte torska mot nykomlingar som Novara. Det lilla jag läst tyder på att det var en jävla skitmatch från Inters sida. Jag vill bara ta tillfället i akt att kasta lite skit på styrelserna i Serie A-klubbarna för hur de sparkar tränare åt höger och vänster i förhoppningen om att nästa tränare är den som de gått och väntat på hela tiden. Fyfan.

// The Don

11 september, 2011

Med huvudet i sanden

Jaja, jag vet att det är ett tag sen sist. Men vafan, en flytt till London sker inte helt problemfritt och tja, tiden för att följa och blogga om det som hänt i fotbollsväg har helt enkelt inte funnits. Mi scusi! Förhoppningsvis blir det bättre när vi fått tag i heltidsjobb och vi hittat en pub som visar matcherna på tv så att vi kan ta det lite piano och bara rulla framåt.

Nu är det visserligen en gnutta sent och har såklart avhandlats på alla möjliga ställen men en lite längre utläggning om var jag står när det gäller Wenger och vad fan snubben håller på med känns som rätt ställe att ta upp skrivandet igen.

Bland mina vänner som stoltserar som Gunners har det alltid funnits en stolthet över klubben. Ni vet, den obesegrade säsongen och det, The Invincables. Wenger som den stora antagonisten till Ferguson, två trollgubbar som kan rota fram okända spelare och få ut en världsspelare i slutändan. Den stoltheten ser jag inte mycket av idag.

Efter Uniteds slakt av Gunners med 8-2 osade det verkligen av panik i Gunners-delen av vänfraktionen på Facebook. Lagets två mest tongivande spelare och kreativa krafter skeppades iväg för sisådär 700 mille och alla visste om Arsenals desperation. Som klubb har Arsenal fortfarande en vinnarkultur i sig, de är titelutmanare och så är det bara. Men att skeppa iväg Fabregas och Nasri för att ersätta dem med småpojkar från de egna leden är inte hållbart om man ska hålla kvar sin stämpel som storklubb.

Alla vet att Wenger hatar att betala överpris för spelare, det är ingen hemlighet. Lagom kul för snubben stod han nu alltså inför ett val; sätta sprätt på cashen för att i någon mån kunna konkurrera med de övriga toppklubbarna i Premier League(som för den delen har blivit två lag starkare efter Tottenham och Citys upprustningar) eller lägga pengarna på det han tycker är värt och acceptera att klubben inte längre slåss på den absoluta toppnivån och riskera att tappa flera stjärnspelare. Wenger fick inte det han ville ha, priserna stack precis som väntat iväg, men fick ändock in förstärkningar. Förstärkningar som inte är av toppklass.

När diskussionen gick som hårdast om huruvida Wengers filosofi var rätt eller fel funderade jag lite kring vad det är som är den stora fundamentala skillnaden mellan honom och Ferguson. Båda tränarna har trots allt en förkärlek för att bygga upp sitt lag runt ungdomsverksamheten och talangutveckling. Wengers förra bygge - The Invincibles, var en maskin, något annat kan man inte kalla dem. De var läskigt bra. Samma sak gällde för Fergusons gyllene generation med Giggs, Scholes, Beckham, Neville & co.

Anledningen som jag ser till att Ferguson lyckats bygga vidare på sina framgångar i United sedan 1993, när Cantona kom till klubben och det första ligaguldet bärgades under hans era, är hans konsekventa tanke om att ha en blandad trupp som inte bara består av spelare i ett visst skede i sin karriär. Dels finns det ungdomar som i dagläget är t.ex Smalling, De Gea, Jones, Cleverley och Evans, dels så är det spelare som spelar på den absoluta toppen så som Rooney, Vidic, Evra och Carrick och dels så är det de rutinerade spelarna som präntar in vad det betyder att spela för en klubb som Manchester United som Giggs och Ferdinand.

I Arsenals fall så finns det inte samma tänk. Klubben har helt klart stora talanger i spelare som Ramsey och Wilshere för att nämna de tydligaste exemplen. Men de där klasspelarna som håller en riktigt riktigt hög nivå finns inte riktigt där, Van Persie är den enda av absolut toppklass men är alltid skadad(att den grabben har kaptensbindeln kan jag bara se som en muta för att stanna i klubben). Lägg där till att det inte finns några gamla rävar kvar som kan lära talangerna att man inte bara kan vara nöjd över att spela för en klubb som Arsenal utan att också kämpa för att upprätthålla klubbens rykte och heder.

Wengers klumpiga generationsskifte är nog det som jag främst ser som nådastöten som kan knuffa klubben utanför spel i Europa om det vill sig riktigt illa. Medan Ferguson har slussat in spelare som Rafael, Anderson, Smalling osv. innan klasspelarna de är tänkta att ersätta har slutat så känns det som att Wenger spelat på samma kort så långt som möjligt för att sen mer eller mindre börja om på scratch.

Jag minns ett uttalande från Fabregas där han sa att det var dags att bestämma sig om Arsenal tänkte satsa på att vinna titlar eller utveckla talanger. Alla vill vinna, frågan är bara om Wenger och Arsenal kan ändra sitt tänk på hur dem vill vinna sina titlar.

// The Don

26 augusti, 2011

Los Campeones

Så där ja, igår fick vi till slut lottningen av årets gruppspel i Champions League. Tyvärr utan Malmö som var så sjukt nära en mirakelvändning hemma i i Skåneland mot kroaterna från Zagreb. Misströsta ej, det finns fortfarande monstermatcher att bänka sig framför så att vi överlever vardagarna.

Förutom att följa Uniteds framfart med sina young boys så är det framförallt en grupp och två lag som jag kommer hålla ögonen på lite extra.

Grupp A är, precis som det påpekats lite kort på Fotbollskunskap "Dödens grupp". Det kan verkligen sluta hursomhelst, något som verkligen inte händer varje år tack vare seedingsystemet UEFA använder sig av. Bayern, Villarreal, City och Napoli är inga duvungar. Jag kan knappt vänta på att få se hur de slåss med näbbar och klor om varje liten millimeter. Att komma 3:a i gruppen och få fortsätta i Europa League känns nästan acceptabelt med tanke på den lottningen.

Förövrigt så känns det förbannat kul att den napolitanska publiken i lagets comeback i fotbollens finrum efter så många år direkt får möta storlag. Stadio San Paolo kommer bli en kokande gryta igen. Jag blir en aning förvånad om varje hemmamatch inte är slutsåld. Drygt 60 000 syditalienare som törstar efter framgång. Herregud.

Förra årets utropstecken i Serie A, förutom Lazio och Udinese, var just Napoli. Värvningen av Cavani från Palermo var ett genialiskt drag av De Laurentiis. Tillsammans med Lavezzi på topp rev de upp en fotbollsstorm som de italienska försvaren verkligen inte var vana vid. Speed, beslutsamhet och arbetskapacitet x2 är inte kul att ställas mot. Lägg till en mittfältare av Hamsiks kapacitet som kommer i andra våg och livet blir riktigt jävla surt. I år har de värvat en av Udineses nyckelspelare Gökhan Inler.

Det ska bli intressant att följa Napolis stormande offensiv och hur stora hål de kommer göra i motståndarnas försvar. Samtidigt har Serie A tappat en kvalplats till nästa års upplaga av Champions League och Napoli behöver kriga ännu hårdare på två fronter för att ha en chans att göra sin hang-time i finrummet mer permanent och casha in ordentligt.

I en annan grupp tror jag att vi kommer få se Arsenal missa kvalificeringen till utslagsrundorna. Dels för att Marseille sitter med rutinerade Deschamps på tränarposten och har grymt spelarmaterial och dels för att Europas riktiga young guns, Borussia Dortmund lurar i deras grupp.

Det går inte att tycka illa om Dortmund för fem öre. Löjligt ung snittålder, en trupp som är fullproppad med spelare från de egna leden och en hemmaarena som alltid är fylld till bredden med en sinnessjuk stämning. Det är upplagt för en askungesaga och stordåd som vi för det mesta bara ser på film.

I dagens avsnitt av Eurotalk Weekend snackade Kalle Karlsson och Christopher Kviborg en del om just Dortmund och deras chanser i år. Om vi ska tro Karlsson så kommer de överleva tappet av sin spelfördelare Nuri Sahin som drog till Madrid, han siar till och med att de är ännu bättre än förra året då de mördade Bundesliga med ungdomlig entusiasm.

Snabba dojjor från södra Italien och småpojkar från Tyskland är det som jag kommer hålla tummarna lite extra för. Vad är ni lite extra nyfikna på?

// The Don

24 augusti, 2011

I command you

Framförallt Arsenals brist på framfart i början av Premier League har fört fram en diskussion om hur viktigt det är att ha en ledare på planen, spelare som kan elda på och motivera boysen. Jag antar att ledaregenskaperna inte får lika stort medialt utrymme som de fräcka dragningarna eller skitcoola målen men jag undrar om det inte kan vara den viktigaste delen i ett lagbygge.

Förra året såg vi Chelsea gå kräftgång ett bra tag trots att laget öppnade säsongen som de hade slutat den föregående; med ett sinnessjukt målsnitt. Men sen kom formsvackan och lagets ledargestalter satt i sjukstugan. Motivationen tröt och ingen visade vägen förrän Terry och Lampard började återhämta sig från sina skador. Det kostade dem ligatiteln.

Gunners har sålt sin kapten och Wilshere som jag skulle säga är den i truppen som bäst visar upp en inställning om att aldrig ge upp, som snarare blir förbannad och försöker ännu mer när det går ruttet än viker ner sig är skadad. Det säger en hel del att Van Persie har kaptensbindeln på armen. De saknar en ledare, en Tony Adams för att tala Gunners-språk.

Det är ganska kul när man läser om United i år. Snittåldern på startelvan är löjligt låg men det hindrar inte laget från att fungera med alla ynglingar på planen. För någon dag sedan så läste jag en kort artikel om värvningen av Phil Jones och hur Fergie fick upp ögonen för honom. Tydligen var det under Uniteds demolering av Jones gamla klubb Blackburn med 7-1 förra året.

 - Han spelade emot oss i 7-1 matchen och när de släppte in mål nummer fem, sprang han runt till sina lagkamrater och skällde ut dem, då var han bara 18 år gammal.


Ferguson såg en mentalt stark spelare som redan då hade det psyke som krävs för att gå riktigt långt. Jag kommer inte ihåg vem det var från Spurs som slank igenom under matchen i förrgår men att det resulterade i en utskällning från Jones sida trots att det inte ens blev mål kommer jag ihåg.

Messi och Xavi är tokigt viktiga för Barcelona, men vad vore dem utan Puyol i försvaret? Jag vet inte hur många gånger jag har slitit mitt hår för att den jävla Puyol kommer flygande i sista sekunden och täcker ett skott eller gör en brytning.

Athletic har Javi Martinez, Real Madrid har Xabi Alonso, Milan har Gattuso, Juventus har Marchisio, Roma har De Rossi, Newcastle har Barton, Sunderland har Cattermole och City har Tevez. Listan går att göra hur lång som helst. Varje lag behöver ett nav som med sitt spel och sin inställning kan tända resten av laget. Om det saknas - må det vara på grund av skador eller fel typ av värvningar, så är det svårt att kompensera för och lätt att halka efter.

// The Don

21 augusti, 2011

Trecherous waters

Det såg bra jävla plågsamt ut igår. Det gick inte att se mycket av Arsenals gamla jag i laget som lirade mot Liverpool på Emirates. Som det ser ut i nuläget är Gunners på god väg att spela bort sig själva från spel i Europa både den här och nästa säsong. Jag sällar mig till skaran av journalister, fans, hobbyexperter och antagligen också Wenger som undrar hur i helvete de kunde hamna i den här sitsen?

Javisst, Arsenal har en skadelista som fortsätter att växa. Det är ganska lätt att skylla på. Utan skadorna hade inte pojkspolingen Miquel stått på planen och fixat ett nytt schysst självmål som bara Riise och spelare i Gunners klarar av. Men inte fan är det en nyhet med många skador i Arsenal. Det är svängdörr in till sjukstugan, alltid några lirare som softar på läktaren i kostym snarare än sliter på planen i det rödvita matchstället. Arsenal saknar bredd, bredd minskar risken för genomklappning, bredd skänker stabilitet.

Jag var förvånad över hur mycket Liverpool styrde spelet under matchen. Vi snackar spel i London, Arsenal har hemmaplan och drygt 60 000 supportrar på läktarna. Det är hemmapremiär. Ett bortalag ska inte kunna åka ner till London och styra spelet, framförallt inte mot Arsenal vars spelidé bygger på bollinnehav. Kapten Fabregas har krängts iväg till till Barcelona och Wilshere står på skadelistan, det gör en del skillnad. Men med spelare som Nasri och Ramsey på planen borde laget kunna spela på en nivå bra mycket högre än det jag såg igår.

Vad Walcott gjorde på planen har jag ingen aning om. Det känns smått absurt att se en spelare som lever på sin snabbhet mer eller mindre totalvägra att ta djupledslöpningar. Det var lojt, larvigt och jobbigt att kolla på.

Arsenal verkar brottas med grova motivationsproblem. Gervinho var bra mot Newcastle i premiären förra veckan men i övrigt känns det som att spelarna börjar intala sig att alltihop är ett enda stort fuskbygge. Niva brukar ofta snacka om hur viktigt det är med en vinnarkultur i klubbarna för att nå den sista lilla biten och inte torska på mållinjen. Magkänslan säger att Arsenals vinnarkultur håller på att tyna bort snabbare än någonsin förr, jag undrar hur hårt och långt de kommer falla.

Förra säsongen gjorde Fabregas ett fint uttalande om att klubben måste bestämma sig huruvida man vill vinna titlar eller utveckla spelare. Jag förstod honom då, jag förstår honom nu. Wenger snackar om att han inte tänker slänga ut pengar hur som helst, om klubben värvar så ska de vara säkra på att det är rätt spelare. Hela världen verkar dock vara ense om att Gunners inte kan fortsätta på det här viset, de måste värva spelare med spetskompetenser, förpassa dussinlirarna till bänken utifall att de där härliga skadorna slår till igen.

I vintras sa Wenger att finalen i Carling Cup var väldigt viktig för att visa att laget kunde vinna titlar - även om det inte gäller en stor titel. En härlig försvarstabbe senare och Birmingham krossade Arsenals självförtroende lite mer. Om Arsenal tänkt sig att även i fortsättningen vara en av klubbarna i Premier League och Europas toppskikt måste de visa att de menar allvar. Frimpong var bäst i Arsenal och jag gillar tanken på att satsa på unga talanger; men det räcker inte till, något som börjar synas lite för väl på deras spel, Wengers ansiktsuttryck och fansens klagorop efter värvningar.

Wenger har lett ut sitt Arsenal på djupt vatten, nu återstår det att se om han lyckas rädda sitt skepp eller hur djupt det kommer att sjunka. Det blir ett intressant år, det kan jag lova.

// The Don

19 augusti, 2011

Cash is king

Att vara svensk och fotbollsintresserad gör det svårt att missa Malmö FF och deras framfart i Champions League-kvalet. Vinsten på Ibrox mot klassiska Glasgow Rangers kommer många himmelsblå fans bära med sig. Förlusten i första matchen mot Dinamo Zagreb med 4-1 är nog dock något som de gärna glömmer.

Det ska jävligt mycket till för att Malmö ska lyckas vända underläget mot Dinamo. Väldigt, väldigt mycket. Men det går inte komma ifrån hur viktigt det vore om de faktiskt lyckades göra det och kvala in till gruppspelet i Champions League.

Jag funderar på var det var jag läste det, kanske på Kalle Karlssons Premier League-blogg på eurosports hemsida, men hur som helst så såg jag för inte så längesen en lista över de ekonomiska intäkterna förra årets Premier League-klubbar fick tack vare spel i Champions League. Manchester United drog in strax under en halv miljard.

När UEFA skapade Champions League antar jag(eller hoppas åtminstone) att de inte hade en aning om hur stora klyftor det skulle skapa mellan klubbarna som spelar i CL och de som inte gör det. Det är snuskiga summor pengar, pengar som kan göra en klubb dominant, pengar som kan hålla en klubb flytande på det finansiella planet.

Det finns inga monsterpengar i svensk fotboll. Zlatan gick för vadå, runt 80 miljoner? Det är den dyraste spelaren i svensk historia. "Bara" kvalificering till gruppspelet i CL innebar förra säsongen 3,9 miljoner euro + 550 000 euro per match. Om laget dessutom lyckas vinna en match är det ytterligare 800 000 som trillar in på kontot, vid oavgjort 400 000. Grovt räknat skulle Malmös eventuella kvalificering ge klubben 70 miljoner - utan att räkna in souvenirer, biljettintäkter eller cashen från eventuella inspelade poäng.

Som parentes kan jag nämna att ÖSK förra året hade 750 000 i inkomster. 750 000 eller 70 miljoner, hm, jag vet vad jag skulle välja att ha på kontot.

Men det är ju inte bara den ekonomiska biten som gör att jag hoppas på att se svenska klubbar spela i Europa igen. Svensk fotboll står inte särskilt högt i kurs, just nu är Allsvenskan rankad som den 24:e bästa ligan i Europa. Vi ligger efter så väl Rumänien som Israel och Cypern. Det innebär vissa problem. Dels så blir det självklart svårare att locka spelare av högre kvaliteter till en sämre liga, men det finns ett annat problem som egentligen är ännu mer intressant ur svensk synvinkel.

Här om dagen så var det en rätt intressant diskussion på twitter mellan Aftonbladets Robert Laul och personen som driver den osynliga handen. Ämnet som diskuterades var utköpsklausuler i spelarnas kontrakt. Rasmus Jönsson ryktas till Wolfsburg men Helsingborg vill givetvis inte tappa en till anfallare mitt under pågående säsong, åtminstone inte billigt - eller rättare sagt runt 25 miljoner som det sägs.

Som jag förstod det hela så har spelarfacket fått igenom en regel som innebär att klubbar med lägre rykte inte kan sätta utköpsklausuler över en viss gräns på sina spelare; allt för att hålla det proportionerligt på något vis. Med andra ord innebär en ökad sportslig framgång inte bara att intresset ökar för deras spelare och ett ekonomiskt uppsving tack vare det utan också att klubbens makt över eventuella transfersummor ökar; chansen att behålla spelarna ökar eller åtminstone innebär en större inkomst.

Vi är rätt stolta i Sverige över att vi lyckas vara så framstående på det sportsliga planet trots att vi är så få men utan ett ekonomiskt uppsving kommer svensk fotboll aldrig kunna konkurrera på klubbnivå. Framgång i Champions League är en av vägarna dit, aningen finare än investerat risk-kapital. 

// The Don 

16 augusti, 2011

Med blicken framåt

Premier League har börjat, United vann sin premiär så som mästare tenderar att vinna skitmatcher och Agüero hade en monsterdebut(som visserligen var emot taniga Swansea, men ändå). Därför känns det rätt självklart var jag hamnar idag: Italien!

Det blåser förvånansvärt positiva vindar i Turin igen. För oss som är lite svaga för den Gamla damen är det svårt att inte dra en aning på smilbanden. Det är fan på tiden. Juventus är ett storlag, en av de mest klassiska klubbar som fortfarande är vid liv. Ändå så kan jag inte minnas att jag har sett Juventus spela någon match de senaste åren då Olimpico varit mycket mer än halvfullt. Det är ganska sjukt om man jämför med hur det ser ut i till exempel England eller Tyskland. Borussia Dortmund har strax över 50 000 säsongskortsinnehavare, Juventus publikrekord förra säsongen var lite drygt 25 000, när de mötte Manchester City satt det inte ens 7000 på läktaren - några hundra personer mer än vad snittet låg på i Allsvenskan 2010.

Men i år låter det som sagt annorlunda. Lagets nya arena med det inte allt för originella namnet Juventus Arena är spelklar och invigs i år. En gammal trotjänare från den senaste storhetstiden, i form av Antonio Conte sitter på tränarbänken. Smarta värvningar i form av Vucinic, Pirlo och Vidal har plockats in i den svartvita skaran som ska ta tillbaka laget till finrummet på allvar.

Det verkar som att fansen i år sluter upp bakom Agnelli, Conte och grabbarna. Bara träningslägret här för någon vecka sen hade mer åskådare än matchen mot City. Ett fucking träningsläger, det är ju helt sjukt. Å andra sidan står säsongsbiljetterna i paritet. När de stängde försäljningen i juli hade de krängt iväg 23 000 säsongskort, en ökning med 56%. Trots den stora ökningen har fansen klagat på att försäljningen är stängd vilket lett till att klubben valt att öppna upp för en till möjlighet att köpa säsongskort i slutet av augusti.

Det verkar finnas en tro på klubben för första gången på länge och jag hoppas, hoppas, hoppas att Juve växer med uppgiften istället för att låta pressen tynga ner dem och cementera en svart skugga över klubben. Conte kommer behöva allt positivt momentum han kan få av fansen, att coacha Juve är inte samma sak som att leda Siena i Serie B. Det ökade intresset av att se laget spela är åtminstone ett stort steg i rätt riktning för så väl Conte och Juventus som italiensk fotboll. Om lite drygt två veckor vet vi om de klarar av att fortsätta stega fram åt rätt håll.

// The Don

14 augusti, 2011

Take the wrong or righteous road

Premier League har brakat igång, inte alls med buller och bång men nu rullar vi åtminstone. Förutom Sebastian Larssons schyssta balja på Anfield så var det inte så där överdrivet mycket som jag tar med mig efter den första matchdagen. Eller ja just ja, Joey Barton spelade ju match mot Arsenal med sitt Newcastle, det slår aldrig fel.

Jag var helt klart förvånad när jag såg Barton stega in på St. James igår. Efter att Ashley&co gjort sitt senaste enorma snesteg och bestämt sig att man skänker bort Barton, deras tveklöst bästa spelare, gratis för att han har kritiserat styrelsens agerande. Den vanliga lösningen är ju att försöka behålla sina bästa spelare, nödlösningen att sälja dem dyrt. Men å andra sidan är ju Mike Ashley inte vilken ägare som helst.

Innan jag drog iväg till Henke läste jag en härlig krönika på Svenskafans Lazio-redaktion av Jesper Lindberg om Paolo Di Canio och antihjältar, spelare som är så förbannat hatade och avskydda av motståndare och motståndarfans men brinner för sin klubb och livar upp stämningen med sina idiotiska upptåg.

Barton får nog ses som britternas flaggskepp nu för tiden när det gäller antihjältar. Provokationerna både igår och förra året mot Arsenal som fixade röda kort är inte snygga men han vet så jävla väl vad han gör. Barton tar skiten för att laget gynnas av det. Man behöver inte kika länge på hans twitter för att inse att det inte var särskilt populärt.

Det vore sorgligt om alla började kvida om hans agerande i situationen med Gervinho igår. Jag är imponerad över hans match igår, väldigt imponerad. Styrelsen har officiellt gått ut och sagt att han inte är önskad på Tyneside, de vill inte ha honom där. Trots det går han ut och sliter, styr Newcastles spel, avslutar, vinner tillbaka bollen och gör verkligen allt i sin makt för att hjälpa klubben som betyder så förbannat mycket för honom.

Det märktes tydligt igår vad som uppskattas på St. James; så länge man kämpar och sliter, ger sitt allt och aldrig viker ner sig så river man ner applåder från den drygt 50 000 svartvita läktarskaran. Obertan fick en jävla ovation för en löpning, inte konstigt att det fälldes tårar på Tyneside när Ashley skeppade iväg kapten Nolan till London, inte konstigt att Barton är en hjälte i Newcastle.

Joey Barton spelar med hjärta. Han är inte den mest tekniska, har inte fysik i världsklass, passningsspelet skulle kunna vara bättre och spelförståelsen är inte heller den perfekt. Men det kompenseras med en inställning värdig en gud - en kompensation som räcker förbannat långt. Det lag som kommer ha Barton och hans hjärta på sin sida framöver kan skatta sig väldigt lyckligt.

// The Don

13 augusti, 2011

Med båda fötterna på jorden

Det känns en aning komiskt när jag tänker efter på hur mina dagar ser ut just nu. Det som händer under själva dagen varierar ganska friskt men gång på gång går jag i mina egna spår när det gäller morgon- och kvällsrutiner. Kaffet kommer visserligen först men efter det är det fotboll, fotboll och fotboll, ett behov av att se vad morgonens nyheter bjuder på. Att jag sen allt som oftast avslutar mina kvällar med att läsa en artikel eller fem om sagda fotboll, fotboll och fotboll antar jag är den naturliga utvecklingen av fotbollsmanin. 

Igår var det sista jag läste innan jag antastade sängen att Donadoni fått sparken från Cagliari innan säsongen ens dragit igång på allvar, ett tecken på att vi börjar komma igång på allvar. 

Tillsammans med min oförmåga att sova nu för tiden drog Donadoni och Cagliari in mig i några tankar kring italiensk fotboll som fortfarande fanns kvar när jag drack morgonkaffet. Det har visserligen ingenting med Donadoni att göra men jag har aldrig greppat varför det finns så lite speed i italiensk fotboll.

Italiensk fotboll får allt som oftast skit för sin taktiska inriktning och slughet, om att aldrig blotta sig och snarare utnyttja motståndarnas misstag än på egen hand luckra upp försvarsmurarna man ställs emot. Jag kan se charmen i det, felfri försvarsfotboll som när Inter slog ut Barcelona ur Champions League 2010 var inget annat än en fröjd att kika på. Ett mästerverk.

I och med hur det italienska försvarsspelet är utformat med det galet disciplinerade positionsspelet kommer det också, inte särskilt förvånansvärt, följder när det gäller vilka attribut som anses viktiga. I en kontringsstark liga som Premier League behövs det snabbhet, i Serie A handlar det om koncentration; att aldrig tappa fokus. Äldre försvarsbjässar och legender som Cannavaro och Materazzi har kunnat stanna kvar ett antal år extra och spela toppfotboll i Italien tack vare det. Djupledsspelet finns inte på samma sätt.

Vad händer då om man slänger in snabbhet mot de stående försvaren? Jag var jävligt nyfiken när Juventus värvade Krasic förra året. Virvelvinden kom från Ryssland och hade sprungit sönder flera försvar i Champions League året innan. Under hösten gjorde han samma sak i Juve och bar laget på sina axlar. Som jag ser det började problemen hopa sig när lag insåg att han var den enda spelaren med riktig speed i Juventus, man behövde inte ha samma fokus på någon annan spelare när det gällde spel i djupled.

Varför var Napoli för första gången på många år nära att ta en scudetto förra året? Cavani var ett jävla monster som sprang sönder allt, Lavezzi likaså. 

Nu har Luis Enrique tagit över rodret i Roma, ett drag som kan bli väldigt intressant att följa. Tränare i Serie A som inte är skolade i italiensk fotboll ser vi inte varje dag, att han dessutom har Barcelonas spel i kroppen med högt tempo och hög press gör att det kliar lite extra i kroppen inför säsongen. Han har sagt att inte tänker använda Barcelonas modell fullt ut men jag blir väldigt förvånad om den inte är starkt influerad av hans tid både som spelare och tränare i Barcelona.

Italiensk fotboll måste inse att den behöver förändras om de inte ska tappa ännu mer mark i paritet till de övriga ligorna i Europa. Kanske kan ett fortsatt springande Napoli och ett Roma med fläkt och flärd vara det som visar italienarna ett nytt framgångsrecept som inte bara innebär scudettos utan också tar dem tillbaka till den absoluta toppen i Champions League.

10 augusti, 2011

Ett flerfrontskrig

Igår slängde jag ur mig ett stycke där jag proklamerade att målvakter av världsklass är hårdvaluta men att det är målskyttarna som drar in de största övergångssummorna. Jag antar att det egentligen är en sanning med modifikation. Årets hittills är, så vitt jag vet, trequartistan Javier Pastores flytt från Sicilien till Paris. 42 miljoner euro är inte direkt en piss i havet.

När nyheten om Pastores flytt kom upp på Fotbollskunskap började tankeverksamheten dra igång på allvar, PSG's projekt med den fantastiska Leonardo som sportchef kommer bli förbannat intressant att följa.   

Paris satsar stenhårt inför den här säsongen och Pastore är givetvis flaggskeppet och den prestigevärvningen som visar att de menar allvar. Att klubben lyckades sno åt sig en offensiv mittfältare av den klassen när flera av de största klubbarna i Europa letar efter just den spelartypen är oerhört starkt. Pastore är dock inte den enda spelaren av klass som har flyttat från Italien till Frankrike. Menez lämnade Roma trots nystarten med de nya ägarna, Sissoko lämnade Juventus och Sirigu lämnade också han Palermo precis som Pastore. Lägg till värvningarna av Matuidi och Gameiro för runt 10 miljoner euro styck från mindre klubbarna i Frankrike så börjar det finnas belägg för att tala om en ny era av kvalitetsfotboll i huvudstaden.

Fransk fotboll är allt annat än skit och det känns i nuläget som att det bara är en tidsfråga innan Ligue 1 går om italienska Serie A på ligarankingen precis som tyska Bundesliga gjorde inför i år. Faktum är att det inte skiljer särskilt mycket på coefficienterna mellan fransmännen och italienarna inför årets säsong. Serie A har tappat som maktfaktor och lever på gamla meriter, en till kass säsong och italienarnas hjärtan kommer gå i kras när det inte längre är dem utan fransmännen som kommer ha fyra lag som spelar i Champions League. 

Allt för länge har europeisk ligafotboll handlat om Premier League, La Primera och Serie A. Det börjar sakta märkas att så längre inte är fallet, som fotbollsfantast är det bara att lyfta på hatten och glädjas åt den bredd som växer fram. Alla gillar underdogs och skrällar - så länge det inte drabbar våra egna klubbar förstås.

// The Don

09 augusti, 2011

Goalkeepinggate

Med en klubb i världsklass som Manchester United är det ibland ganska lätt att glömma bort eller förtränga hur viktigt det är att ha en målvakt mellan stolparna som klarar av den massiva press som uppgiften innebär. Van der Sar har skämt bort fansen de senaste sex åren och vaggat in oss i den mest naiva tron på att det är lugnt, vi är United och bugar oss inte för någon.

Men nu har Van der Sar lagt handskarna på hyllan och den legendariska målvakten lämnar ett stort tomrum och ännu större skor att fylla efter sig. Hela sommaren har det varit Uniteds mest brinnande fråga som behövt ett svar, ett bra svar. Svaret blev David De Gea - en spansk tjugoåring med fjun på läppen och kasst engelskt vokabulär. Frågetecknen kring värvningen hopades direkt och vem kan klandra dem?

I söndags gjorde han sin första tävlingsmatch och sin första tabbe på samma gång. United-sektionen som kikade på matchen i Uppsala hängde läpp och befarade det värsta, DG stormade in i sin lägenhet med det muntraste av muntra leenden - och då hade han fortfarande inte sett tabben.

Uniteds supportrar vet vikten av att ha en målvakt som pallar trycket, det är inte första gången som en legendarisk målvakt måste ersättas och det gick väl lite halvdant om man ska vara snäll. Expressen ägnade ett uppslag idag om Uniteds målvaktssituation och blickade tillbaka till då Ferguson jagade en ersättare till Peter Schmeichel. 10 skitmålvakter, på fem år. Jag var med, jag minns hur det var nu när jag läste artiklarna men helvete, det var djupare förträngt än vad jag vill erkänna. DG nämnde Massimo Taibi i söndags - smeknamnet The blind venetian som stod med i dagens tidning fick klockorna att ringa ännu mer.Att vi dessutom avverkade den smått schizofrena "There's only two Andy Goram" säger ännu mer om hur svårt det kan vara att hitta rätt man för uppgiften.

För att vidga diskussionen en aning så behöver vi inte gå mycket längre än till Gunners för att se prov på hur viktigt det är med en målvakt som håller måttet. Sex titellösa år och jag undrar hur många av dem vi skulle kunna tillskriva målvaktstabbar från Lehmann, Almunia & co. Valdes i Barcelona gjorde sin beskärda del för att hålla tillbaka klubben från framgångar med sina tabbar under sina första år i startelvan. Eller så nämner jag bara det engelska landslaget och deras katastrofala följd av målvaktstabbar, kort och gott.

Målvakter av kvalitet växer verkligen inte på träd. Visserligen har målmaskinerna en tendens att vara de största monstervärvningarna men helvete, det är klassmålvakterna som är hårdvaluta i den moderna fotbollen. Hur ofta ser vi världsmålvakter byta lag? Va?

Jag tror på De Gea, han kan mycket väl bli en United-ikon om han tar chansen, en målvakt värd att minnas och jämföra med Van der Sar och Schmeichel. Men det går inte att bortse från det faktum att De Geas jakt på kultstatus i klubben har några hinder på vägen. Han är Uniteds svagaste länk i år och kommer vara den avgörande faktorn huruvida laget ska kunna försvara sin titel eller inte.

Jag kan köpa att De Gea gör några tabbar, han är trots allt bara 20 bast eller en halv Van der Sar vad gäller ålder. Det är en monumental fördel att ha den rutin som Van der Sar spelat till sig under mer än 15 år på den absoluta toppen. Rutinen skapar tillit mellan backlinjen och målvakten och skapar ett lugn som räddar många poäng. De Gea har inte den rutinen. Han vet det, Ferguson vet det, spelarna vet det och fansen vet det. Ändå så föll valet på honom, ett val som inte är ogrundat - det finns givetvis en tillit inom klubben över hans förmåga och inneboende potential, annars hade de tittat åt andra håll efter en ersättare.

Det kommer bli en jävligt intressant säsong där tre av Premier Leagues topplag har unga målvakter mellan stolparna och hur det kan komma att påverka ligans utgång. På lördag är det dags och jag känner mig som ett barn innan julafton - snart, snart,snart är det dags för dagen jag väntat på så länge.

// The Don

07 augusti, 2011

Practice makes perfect

Allting börjar med ett perfekt slut. Släktträff, Uppsala, säsongsstart, derby och vinst - på "Fergie-time". Äntligen har den nya säsongen dragit igång och det är slut på plojmatcher i Asien och US-and-A. Jag antar att det är svårt att hitta ett bättre tillfälle att plocka upp bloggens spillror och inleda den nya eran, den som är tänkt att skrivas på internetcaféer i London. Men mer om det en annan gång.

Community shield - låtsascupen mellan Premier Leagues segrare och vinnaren av FA-cupen, säsongens sista träningsmatch som sir Alex något elakt kallar det. I år var det dock lite mer kryddat än vanligt, ett Manchester derby på Wembley kickar igång den brittiska fotbollen med pompa och ståt. Uniteds vinst i sig känns inte så där jävligt intressant - sättet som man vann matchen på är en annan femma.

City hade ledningen i halvtid med 2-0 och spelade lite som Arsenal gjorde i vintras när Carling Cup-finalen gick av stapeln mot Birmingham. Det syntes att Mancini och hans mannar prompt ville visa att vinsten i FA-cupen i våras inte var en slump, att det inte kommer dröja 35 år till nästa titel utan att klubben startat ett nytt kapitel som vinnare.

Ferguson verkade vara på andra tankar och bytte ut sin defensiva stomme redan i halvtid. Ut med mittlåset och den defensiva speluppläggaren Carrick - in med ynglingarna som inte matchades från start. På vägen hem från Uppsala snackade Henke om att Uniteds snittålder i andra halvlek låg strax över 22. Var det inte nåt i den stilen som Dortmund hade när de spelade hem den tyska ligatiteln i våras och fick så enormt mycket beröm? Jag menar givetvis inte att Uniteds vändning i Community shield är lika imponerande som att vinna ett ligaguld, det är referensen till vad ungdomlig entusiasm kan åstadkomma som jag är ute efter.

För United och främst Ferguson är det fortfarande en träningsmatch, en generalrepetition innan ligan drar igång nästa helg, en match som Ferdinand, Vidic, Carrick & co har spelat många gånger. Cleverley och Jones spelar å andra sidan sitt första Manchester derby, har chansen att vinna sin första titel och slåss för att visa sig värdiga och spela till sig en plats i startelvan.

Det var imponerande att se hur det unga gardet körde över City utan minsta pardon. Smalling tog varje tillfälle han fick för att göra en offensiv räd nu när han spelade högerback istället för sin vanliga plats i mittlåset, Cleverleys spel fick mig att undra om vi verkligen behöver Sneijder, Welbeck skapade totalt kaos med sin snabbhet, Rafael gjorde allt han kunde för att leva upp till kaptensbindeln(som förövrigt innebär att han vunnit fler titlar som kapten än den gode Fabregas har gjort) och Evans var felfri.

Jag tänker inte dra för höga växlar över en vinst i Community shield - allvaret börjar först nästa helg men fan, säsongen kunde inte ha börjat på ett bättre sätt än så här. Nu ska jag mysa runt tills det är match mot West Brom på söndag, hämta ut mitt nya pass inför resan och gjuta vänskapsband i cement.  Laters, yo.

// The Don

15 juli, 2011

Chelsea är faran som lurar i natten

Premier League, Premier League och mer Premier League. Jag har ganska lätt att fastna i mitt väl inkörda spår. Tack och lov så kom det in en omgång U17-VM där så att det känns okej att stå och stampa i Premier League en stund till.

Även om det är lite drygt en månad kvar till säsongens första avspark i Premiership så snackas det såklart i ett enda jävla kör om placeringar, realistiska mål och titelutmanare redan nu. United knep titeln i våras före Chelsea, arabiska lokal"konkurrenten" City och Arsenal med Tottenham och Liverpool, även känt som The Shite precis utanför kvalplatserna till UEFA:s finrum - Champions League. Om tabelltoppen ser likadan ut i vår så blir jag mycket förvånad, åtminstone som läget ser ut just nu.

Jag tänkte så här; vi ska tala lite om Abramovich hobbyprojekt Chelsea. So here it goes.

Chelsea snubblade mer eller mindre på målsnöret förra året. Om Uniteds reservmålvakt Kousczak bara kämpat lite hårdare för att fixa en förlust mot Blackburn under ligaspurten kunde det blivit alldeles för spännande och intressant för min smak. Sen kan man ju säga vad man vill om att Uniteds ledning tydligt meddelar Kusczak att han inte har någon framtid i klubben lagom till att ligan ska avgöras. Inte så jävla smidigt. Att Chelsea till slut blev huvudkonkurrent om titeln kändes ju dock nästintill omöjligt när laget radade upp skitmatch på skitmatch under slutet av hösten och vintern. Lagbygget som gjorde över 100 mål säsongen innan och inledde säsongen med ett målfyrverkeri slutade spela fotboll och hamnade 15 poäng efter United som även dem slarvade ohyggligt under hösten.

Ancelotti hade ett jävligt bra lag till sitt förfogande. Hur mycket man än hatar Chelsea så går det inte att bortse från kapaciteten och rutinen som truppen hade. Att ha ett rutinerat lag har ju dock också en avigsida, något som Chelsea fick lära sig på det mest brutala vis under förra året. Äldre spelare är helt enkelt mer benägna att dra på sig skador, så är det och alla vet om det.

Säg mig, kan man förvänta sig att vinna Premier League utan mittbackar? Med både Alex och Terry skadade och gud vet vad afrofluffet David Luiz höll på med så kommer jag ihåg en av få matcher jag såg Chelsea spela förra året där laget ställde upp med fyra ytterbackar. Ja, Ivanovic är ett fyrtorn från Balkan, elak så in i helvete om han känner för det - men att förvänta sig att han tillsammans med Ferreira ska kunna hålla tätt i mittlåset kan inte många ha trott på.

Kan man vinna Premier League utan en ordentlig ledargestalt på planen då? Terry var som sagt skadad, precis som Lampard - spelarna som är hjärtat i laget och håller det samman. Å andra sidan finns det spelartyper som med sitt riviga spel kan motivera laget, egga dem att kriga för märket på bröstet. Essien är en sån spelare, ett rent jävla helvete med en kärnkraftsreaktor i bröstet. Men Essien spelade skit säsongen igenom, som om all lust att döda motståndare och jaga boll var som bortblåst.

Inte blir det heller bättre när man köper en anfallare för en halv miljard som bara lyckas sätta ett tröstmål under en halv säsong eller när monstret till anfallare från Elfenbenskusten traskar omkring med malaria och inte kommer igång förrän slutet på säsongen.

Nej, det var inget som stämde för Chelsea förra året och helt ärligt så tror jag inte att det kommer bli mycket bättre i år. Truppen är tunn(något som visserligen går att åtgärda på transfermarknaden) och börjar bli ålderstigen så att det faktiskt märks. André Villas-Boas har ett intressant projekt framför sig. Om han lyckas vända upp det skepp som började gå på grund med den rutinerade Ancelotti vid rodret så kommer vi höra ett jävla liv i den brittiska pressen om The new Special One. Men det vore ju roligare om de missade spel i Europa, right?

// The Don

14 juli, 2011

You know what they say 'bout guys with big feet

Sommaren traskar på framåt med stormsteg mot den nya säsongen som hägrar i augusti. Värvningscirkusen som för några veckor sedan bara bestod av ohyggliga mängder med rykten börjar ta form. Några spelare har redan börjat dra på sig sina nya matchställ medan det tydligt går att se vilka som står överst på önskelistorna och vilka som kämpar för att komma bort från sina prekära(hej Agüero) situationer.

Arsenals köp av Gervinho ska bli förbannat kul att se på planen till hösten. Tillsammans med Hazard och Sow våldtog han den franska fotbollen förra året så förväntningarna finns även om jag aldrig har sett honom röra vid en boll. Wenger har verkligen satt sig i skiten och måste antagligen ta en titel i år om han ska ha någon chans att få behålla sina stjärnspelare. Klubbens status är helt klart på nedgång med sex titellösa år, oljebygget City före sig i tabellen och som grädde på moset måste de kvala in till Champions League i år. Det är inte lätt att vara en Gunner.

Mest intressant i det här värvningskriget håller jag dock värvningen som inte skett än. Vem ska fylla Paul Scholes enorma skor? Under hela våren har det haglat med uttalanden om att den gode Paul är den bästa playmakern av sin generation. Hur många har kapaciteten att fylla utom något så när?

Jag kunde inte annat än le och skaka på huvudet när jag läste en kort intervju med Tom Cleverley som kommer tillbaka till United efter sin utlåning hos Wigan. Lilla Tom påstår att han är redo att bli Scholes arvtagare. Nej Tom, du är inte på en tillräckligt hög nivå för att kunna slänga dig med så stora ord. Jag håller det inte som omöjligt att Tom kommer bli den som ska fördela bollarna på mittfältet tillsammans med Anderson, Ferguson har trots allt en förkärlek till att ta fram unga förmågor och ge dem chansen.

Nej, precis som så många andra United-fans så håller jag tummarna för att Sneijder anländer till Old Trafford. Alla vet om vilken enorm kapacitet Sneijder har med ett grymt passningsspel, bra spelsinne och ett grymt skott. Låter det som en något yngre Scholes måntro? Svaret är: Ja.

Är det troligen att vi ser Sneijder hos United till hösten? Nej, det tror jag inte. "Grabben" som håller både Holland och Inter på sina axlar är alldeles för viktig för att Moratti, Branca & co skulle låta honom lämna Milano. Jag sällar mig till dem som menar att alla spelare har ett pris men då kommer nästa fråga; hur mycket är United beredda att betala för en spelfördelare som redan fyllt 30? Sneijder passerade sin peak för något år sedan, om fem år är han lika gammal som Scholes var när han la skorna på hyllan. Inters värdering är för hög för att United kommer möta deras krav, det är åtminstone vad huvudet säger. Vad hjärtat säger är en annan femma.

Det ledsamma i situationen är vilka alternativ som finns att tillgå. Jag är väldigt förtjust i Modric som antytt att en flytt vore intressant. Att Dirty 'arry skulle släppa Modric till en rival i Premier League måste dock ses som ännu mer naivt och långsökt än Sneijder. Modric pricetag kommer vara något i hästväg, det luktar Torres-klass på den.

Spelfördelarna av världsklass kommer kosta bra jävla mycket, något som Ferguson är väl medveten om. Kanske tycker han att det är värt det, kanske siktar han in sig på en yngre förmåga. Någon i stil med Thiago, Canales eller Kroos.

Hursomhelst så kommer det bli väldigt intressant att se hur Ferguson och Uniteds styrelse tänkt sig att lösa Scholesgate. Löser dem det problemet så känns laget ruskigt slagkraftigt och blir ohyggligt svårstoppade. Mer om Premier Leagues titelutmanare kommer en annan gång. Yo.

// The Don

11 juli, 2011

I'm the worlds greatest

Lagom till morgonens sena frukost och numera nästan obligatoriska kaffedrickande zappade jag in reprisen från bronsmatchen i U17-VM som gått av stapeln i Mexiko. Tyskland tog som enda europeiska lag av de fyra semifinalisterna hem bronspengen före Brasilien som tappade sin 3-1 ledning till 3-4. Bara en sån sak som att Tyskland är det enda europeiska laget kvar så långt fram i turneringen är rätt intressant, på a-lagsnivå är det ju nästan alltid tvärtom där Europa dominerar stort.

Matchen var hursomhelst bra mycket mer intressant att kolla på än vad jag förväntade mig, de är ju trots allt ett gäng pojkspolingar, fucking fem år yngre än er tillgivne bloggare. Den tekniska biten av fotbollen var härlig att se, så mycket ungdomlig entusiasm på planen. Där landslagens rutinerade lirare drillats i att spela säkert och hålla i bollen valde tysken helikopterfinten som Zidane så många gånger tog sig ur kniviga situationer med, istället för en mottagning användes en klack för väggspel, tvåfotare och sulfinter blandat med rak tempofotboll som man känner igen från det tyska herrlandslaget.

Simon Bank skrev här om dagen om den sympati som han känner inför damfotbollen, hur damspelare har en större verklighetsförankring än herrarna som avskärmas från samhället redan under tiden i ungdomslagen. På ett liknande plan kan jag känna mer likhet med spelarna i ungdomsmästerskapen än fullblodsproffsen. Det verkar finnas mera glädje i spelet, det har inte hunnit utvecklas till ett arbete där allting handlar om att tjäna pengar. Lite, om än väldigt lite som det är när vi lirar boll med grabbarna en vanlig dag. Det är naivt, så jävla naivt, men ändå fotbollens essens.

Jag vill minnas att jag någon gång varit inne och nosat på tankegångar kring Ronaldinho - det vandrande leendet, som förkroppsligade den brasilianska sambafotbollen från topp till tå. Ronaldinho var bäst i världen och han älskade varje sekund han fick röra bollen. Efter några år var leendet borta och Ronaldinho förlorade all sin glans. Det lilla extra fanns inte kvar. Hans kapacitet försvinner inte över en natt, men alla som någon gång utövat någon form av sport vet hur viktig den mentala biten är.

Nu sänder de reprisen från finalen i U17-VM mellan hemmanationen Mexiko och Uruguay. Mexiko tog hem titeln, så mycket visste jag redan innan. Men att se hemmalaget spela hem guldet inför 99 000 åskådare är mäktigt, jävligt mäktigt.

// The Don

22 juni, 2011

Living on the edge in Milano

Ancelotti - nästa man att styra Pazza Inter?
Galna, galna Inter, alltid lika kul att följa den blåsvartrandiga maskinen från Milano som gjort sig förtjänta av sitt tillagda adjektiv pazza när det talas om dem. Förra säsongen var en ständig storm med Benitez som tog över efter The special one, spelade ett hackande spel med i princip samma lag som tog trippeln under våren, blev ersatt av lokalrivalens Leonardo med ett halvår av målkalas, utslagna av tyska Schalke i Champions League. Huvaligen, en sinnessjuk säsong, en galen säsong.

Givetvis så är Inter inte sämre i år vad gäller galenskaperna. Leonardo har redan lämnat skeppet för sin nya roll som sportchef i Paris. En händelse som helt klart förtjänar sin egen genomgång, men en annan gång. Inter som alltså för första året sedan säsongen 04/05 inte står som segrare i Serie A och en scudetto rikare jagar en mister som ska kunna återerövra den italienska tronen.

Moratti gick i dagarna ut och berättade om mannen som stått överst på klubbens önskelista, herr Fabio Capello. Capello hade tveklöst varit en bra lösning för klubben, med sitt kunnande både på det taktiska planet och om italiensk fotboll kunde Milans sejour som mästare mycket väl bara blivit ettårig. Men engelska fotbollsförbundet vägrar släppa Capello, vilket i och för sig också är intressant med tanke på de stormar som härjat i England om Capellos vara eller icke vara som engelsk förbundskapten. Tilltron till Capellos kunskaper och förmåga är mycket stor trots att de önskvärda resultaten har uteblivit.

Jag såg istället fram emot att se Moratti slåss med näbbar och klor med Chelsea för Villas-Boas signatur nu när han sina löften till trots lämnade Porto. Av de två storklubbarna hans mentor Mourinho styrt och ställt i, vilken skulle han ge sig på? Vilken utmaning lockar allra mest? Svaret kom ju dock tråkigt nog idag: Chelsea. Även det är ett ämne som förtjänar sitt plats i rampljuset.

Så vart ska den gode(eller onde, beroende på vem man frågar) Moratti vända sig härnäst? Carlo Ancelotti känns inte som ett helt oävet val. Jag kan fortfarande inte riktigt greppa tankegångarna kring hans avsked från Chelsea i våras. Hiddink stannar troligen på sitt landslagsuppdrag, sina uttalanden under våren till trots - det kändes ändå mest som ett "Okej då, jag kan väl ställa upp som nödlösning om du inte hittar något bättre Roman" om tränarjobbet i Chelsea. Möjligtvis Van Gaal som sparkats från Bayern? Det finns en del stenar att vända på Moratti, make an effort.

// The Don

I'll knock you over

Goddamn snabb Sanchez, snart i en storklubb nära dig

Back in the game så att säga. Författandet måste få sin plats precis som munspelandet, fikandet och mina resande fötter. Det har börjat hända massa roliga grejer på allvar och egentligen borde jag ägna lite längre stunder åt U21-EM men vafan, kaffe, London och källarrenovering tar sin lilla tid. Så istället för ynglingar eller Villas Boas landar jag i Italien, det var trots allt ett tag sen sist.

Udinese knep den sista platsen till Champions League under våren och passade på att knäppa alla laziale på näsan, en fight som pågick in i den sista omgången och matchminuten av Serie A. Spännande skit och tja, även om jag väldigt gärna hade sett Lazio få ta del av de ekonomiska medlen Champions League innebär så hade det varit skumt om Udinese inte knipit en plats till fotbollens finrum.

Antonio Di Natale, den gamla räven, vann skytteligan med 28 mål. Det är nog det som jag ser som allra mest positivt, det ger mig en god anledning att förtränga den äckliga filmningen Di Natale gjorde i det senaste euorpamästerskapet(?) när han rullade in på planen igen bara för att få till en avblåsning. Tydligen så kan han mer än att rulla runt och spela död. Bra där.

Det som är av störst intresse kring Udinese nu är dock ingenting som berör Di Natale i direkt bemärkning. Som vanligt när en mindre klubb överpresterar samlas klubbfotbollens största rovdjur för att slåss om bytet. Det rycks, slits och trilskas både i det fördolda och fullkomligt öppet i media. Zapata, Inler och Sanchez för att nämna tre namn.

Det känns smått förjävligt att läsa om alla rykten som florerar kring spelarna. Udinese har precis tagit sig till Champions League trots att de är en klubb utan några större resurser. Men till hösten när det är dags för klubben att försöka ta nästa steg i utvecklingen och slå rot i fotbollens finrum riskerar dem att ge sig in i bataljen utan de exceptionella spelare som gjorde det hela möjligt.

Jag menar inte att jag är förvånad för faktum är ändå att så här har det alltid varit, vissa klubbar behöver bara ge en komplimang, vicka på höfterna och sträcka ut en hand för att spelarna villigt ska gå till sängs. Det som stör mig är att det inte är fler spelare stannar i de klubbar som hjälpt dem att ta sig dit dem är. Hela världen rycker i Hulk, ännu mer än förra året, men det hindrade honom inte från att skriva på ett nytt kontrakt.

Det ska hursomhelst bli intressant att se vad Udinese klarar av att göra i Champions League till hösten, om de åker ur Serie A som Sampdoria gjorde, vilka spelare som väljer att stanna och om de lämnar - vilka som ska försöka att fylla de ohyggligt stora skorna nyckelspelarna lämnar bakom sig.

// The Don

18 juni, 2011

Sucka inte mer

Jag har alltid gillat det där fyllot, ni vet Hemingway, han som var så bra. Så det är aningen svårt att låta bli att plinka på tangenbordet när det finns ord att skriva, tankar att teckna på www-basertat papper. Blogging som det heter på det där fräna internationella språket. På vägen hem från The P-Arm rullade Mumford & Sons i lurarar och den här gången kunde kag inte låta bli att slinka in på fotbollsromantiken.


Serve God love me and mend
This is not the end
Lived unbruised we are friends
And I'm sorry, I'm sorry.




Fotboll är så jävla förbehållslöst och elakt romantiskt att jag egentligen inte vet vad jag ska likna det med. Jag har mitt favoritlag, jag är dunderkär, verkligen upp över öronen förälskad i klubben och allt som hör till. Vi snackar om ikoner, klubbfilosofi, ägarfrågor, transfers, derbyn, mediacirkus och stämning.


För ett tag sedan var jag inne och nosade på West Ham och deras we're blowing bubbles in the air trots att klubben går skit och de mer eller mindre fungerat som en inkörsport för spelare i Premier League det senaste årtiondet. Den kärlek West Hams fans känner för sin klubb är hedervärd, de vet mycket väl att en titel inte är att vänta i East End. Ändå så sopar de inför varje säsong bort så många av förra årets plågsamma minnen som de kan för i år kan det vara deras tur att lyckas.


Jag var fördärvad när Barcelona plockade hem Champions League, nedbruten och förstörd, inte längre bara på det fysiska planet. Manchester United har tagit en så att säga okristerligt stor plats i mitt hjärta och det fortsätter att äta upp mitt hjärtas kapacitet. Jag andas rött och vitt, jag har Cantona, Law och Sheringham i blodet.


Mitt Unitedblod pumpar precis som alla andra fotbollsfans i världen vet oavsett om det går bra eller dåligt. Det finns så klart svaga karaktärer som viker med sina sympatier men en kärleksyttring dör aldrig helt och fullt ur hur tufft livet än må te sig. Även om vi inte betedde oss som Vancouvers hockeyhuliganer så fanns det självklart en extrem besvikelse över att förlora på mer eller mindre samma sätt i en Champions Leauge-final som två år innan mot just samma motstånd. Det var lite mindre än 10 minuter och välmående och 80 minuter + tillägg av tröstdrickande och svepande av alldeles för god öl, öl som var tänkt för lycka och firande men istället försökte hålla tillbaka tårarna med sin alkoholhalt.


Love it will not betray you, dismay or enslave you,
It will set you free
Be more like the man you were made to be.
There is a design,
An alignment to cry,
Of my heart to see,
The beauty of love as it was made to be.




Det mest underbara med fotboll är ändå att säsongen kan sluta i moll och ändå ha en så pass positiv fortsättning. Det är nästan makalöst när man ser hur de grämande tankarna från förra säsongens debakel rullar över till en naiv framtidstro. 


Jag tycker att det är vackert. Fotbollens naivitet är dess kärna och kraftkälla. Fotbollen går aldrig rikligt på knäna, tankarna är alltid högt, högt upp i himlen över varje uns av realism oavsett vilken nivå det handlar om.


Den iditoiska frågan huruvida det rätt eller inte att älska har jag aldrig förstått. Vem fan bryr sig? Är jag kär så är jag kär, vare sig det handlar om en sån där kvinna, fotboll eller en ny skiva oavsett vad folk säger. Så är det och ingenting annat, det är inte bakåtsträvande utan knuffar mitt liv framåt för varje trumtakt jag hör i iPoden eller klacken klappar på Berns.


Jag är den jag är, jag vill bli älskad för den jag är och jag är framförallt trött på att se mongon som inte vågar visa vad de är, vilka de är och vad de har att dela med sig.


Glory glory // The Don

14 juni, 2011

Ett vapenlöst inbördeskrig


Jaja, jag vet att det inte var tänkt att bli några stora mängder text från den löjliga delen av säsongen men vad ska man göra när det kommer upp något mer konkret och dessutom intressant än de dagliga ryktena tagna ur luften? Självklart måste tanken printas ner på papper.

Phil Jones kritade idag på för Manchester United. No más Blackburn och mongoägare från Indien. Ännu en ung britt som ska slåss om platser i Uniteds framtida mittlås, så vida Ferguson inte får någon ny mästerlig idé som med exempelvis Scholes eller Beckham och skolar om pojkspolingen.

Det som gör värvningen intressant(förutom det uppenbara rörande ny klubbadress) är kopplingen till andra värvningar som äger rum. Medan United knutit till sig Jones som första människohandel drog Liverpool det längsta strået om Hendersons signatur, Carroll plockades in till Scouserland i januari, United rycker friskt i Ashley Young och Michael Owen får ett nytt kontrakt.

Sedan Premier League införde nya regler om homegrown players börjar nya mönster visa sig där det är de brittiska talangerna som prioriteras. Det har ställt nya krav på klubbarna som inte tidigare varit av lika stor betydelse, något som jag helt klart tycker gett ett positivt gensvar på flera nivåer.

FA:s tanke, att efterlikna UEFA:s krav för spel i de europeiska cuperna, där man inte ska kunna köpa sig till framgång på samma sätt genom att plocka samman talangfulla lirare från halva världen är en hedervärd tanke. Visst, de engelska storklubbarna kommer fortfarande kunna köpa spelare som Jones och Henderson men pengarna stannar inom England och kan användas till att ta fram nya stjärnskott att utveckla till fullfjädrade världsstjärnor.

Samtidigt vill jag tro att det finns en tanke om den internationella situationen. Det brittiska landslaget har underpresterat(främst i deras ögon förstås) sedan guldet 1966. Världsfotbollen som ritats om totalt sedan dess och gjort det möjligt att hämta in spelare från hela världen har vattnat ur de brittiska leden precis som det diskuterats kring Allsvenskan och alla brassar för några år sedan. De utländska spelarna som värvas in förhindrar att lovade britter får den speltid som de behöver för att uppnå sin fulla potential.

Premier League var mycket jämnare i år än på länge, konkurrenskraften har helt klart ökat i toppen likväl som i mittenskiktet och botten. I ärlighetens namn så känns det som en frisk vind för trots att publiksnittet ökat med 10% i tvålags-ligan i Spanien de senaste 10 åren så undrar jag om inte folk kommer tröttna om det blir för tydliga skikt i ligorna under en längre tid, vare sig det gäller Spanien eller England. Att införa ett lönetak som i så många andra sporter kanske är nästa steg, något som det viskats om på flera håll och Arsenals direktör Gazidis talade om "redan" för två år sedan. 

Hursomhelst så ska det bli intressant att fortsätta följa den Löjliga säsongen och se om de värvningarna som gjorts i år är starten på en trend eller om jag är helt ute och cyklar. 

// The Don

11 juni, 2011

Ett avstamp in i sommarvärmen


Jag funderade länge på i vilken grad jag skulle försöka följa Silly Season på bloggen. De ständiga vändningarna gör det helt klart till ett underhållande sommaruppehåll som FM-fanatikerna lärt sig att älska. Värvningscirkus alltså, det blir inte mycket sånt på den här delen av www.

För att hoppa vidare till något helt annat som dock kommer få mer utrymme på sagda del av www så kikade jag in på den slutgiltiga tabellen från spanska La liga. Titelracet var väl inte så intressant och nedflyttningsstriden snackade jag om i ett annat inlägg, vad jag istället la märke till var kampen om de sista platserna för spel i Europa.

Los Leones från Bilbao knep till sist 6:e platsen och den sista kvalplatsen till Europa League. Baskerna som tillsammans med Sevilla och Atlético hamnade på samma poäng höll huvudstadsklubben Atlétic utanför europaspel efter vad jag antar är bättre resultat i inbördes möten. För faktum kvarstår, Atlétic har bättre målskillnad än både Sevilla och Athletic och fler gjorda mål än baskerna från Bilbao.

En intressant parentes att nämna är att det bara är de sju bästa lagen i ligan som visar upp en positiv målskillnad. Sevilla på femteplats med så lite som +1, Athletic med +4 och Villarreal som ska spela i Champions League bara +10. Det säger en del om hur jämn La liga varit i år.

Men tillbaka till Los Leones; laget som har sin fixidé att bara använda sig av spelare med baskiskt ursprung. En hedervärd tanke som är lovordad och älskad i både Bilbao och övriga fotbollsvärlden. Det är inte svårt att skaffa sig en sympatisk hållning gentemot dem, de tar trots allt medvetet på sig rollen som David och tampas med ett gäng Goliats för att ta sig ut i Europa.

Precis som Dortmund är en förening som har sin grund i folket från staden har Athletic skapat en enorm känsla kring sin klubb. Det är en familjeangelägenhet och inget annat. Spelarna slåss med näbbar och klor för att försvara sin klubb, sin stad och Baskien mot resten av världen. Stoltheten över klubben är inget annat än överväldigande och jag förstår varför det är så svårt att plocka med sig poäng hem från Baskien. San Mamés är inget annat än en kokande kittel, det är ett inbördeskrig om självständighet vareviga match(förutom mot baskiska Real Sociedad förstås).

Det ska bli kul att följa deras framfart i Europa nästa år och framförallt monstertalangen Muníain som spås sån lysande framtid. Men fram tills augusti och de nya äventyren får vi nöja oss med Silly Season och evighetsspelande på FM.

// The Don

08 juni, 2011

Lost in translation


Jag vet att det kan bli lite väl mycket tankar som snurrar kring United ibland men det är svårt att låta bli. Så håll ut, håll ut. Förhoppningsvis blir det bättre men inte idag, nej verkligen inte idag. För idag är det dags att beta av Chicharito, den Lilla ärtan från Mexiko som kom som en stormvind i höstas och förpassade Premier Leagues skytteligaledare till bänken i United.

Javier Hernandez har fått åtskilliga spaltmeter både i England och Sverige den senaste säsongen, de flesta aspekterna har betats av men framförallt har det handlat om hyllningar för hans prestationer på planen. Tanken är att jag också ska röra mig i de trakterna, men ändå inte riktigt. På bästa internetvis tänkte jag att en diskussion kring anpassningsförmåga är på sin plats.

Lite kuriosa: Förra våren gjorde United klart med Chicharito för en billig peng från Mexiko, en bra bit innan säsongen var slut, innan transferfönstret öppnat och framförallt innan VM börjat. Det enda jag hörde var att han var snabb, mer än så verkade ingen veta. Efter VM visste alla vem Chicharito var och nyfikenheten inför säsongen i England började klia i fingrarna.

Till och från, främst under tiden på Fotbollskunskap, kom vi in på hur ligorna skiljer sig kraftigt åt vad gäller spelsätt och mentalitet. Engelskt närkampsspel, italienska catenaccios, spanskt kortpassningsspel osv. Det är inte helt lätt att komma från en typ av fotboll och ställa om helt till sin nya vardag. Fråga bara Tomas Brolin, vår VM-hjälte som fortfarande ses som en av de fem sämsta värvningarna i Premier Leagues historia när han plockades över från italienska Serie A.

Med andra ord förväntade jag mig att den gode Chicharito skulle behöva tid för att lära känna spelet innan vi fick se hans kvaliteter på riktigt, lite som Nani som tagit några år på sig att blomma ut till den världsspelare han varit i år. Kanske att han kunde blixtra till ibland och sprida glädje på Stretford End men främst ha första säsongen som en period för anpassning.

Nu vet vi ju hur det gått, han har gjort en drös brutalt viktiga mål, sköt Chelsea i sank direkt vid matchstart på Old Trafford och förpassade till mitt förtret Berbatov till bänken, han har fått lovord från alla möjliga håll, liknats vid målmaskinen Ole-Gunnar Solskjaer och haft den bästa tänkbara debutsäsongen i Englands största klubb.

Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gjort att han kommit in i spelet så bra medan andra spelare misslyckas så gruvligt. Jag tänker på Thiago i Juventus som förväntades styra upp innermittfältet. Efter två år i Turin klarade han fortfarande inte av den italienska gå-fotbollen. Diego Forlán som öst in mål i alla klubbar han spelat i var rent ut sagt skit när han drog på sig Uniteds tröja för några år sedan, samma sak med Schevchenko när han lämnade Milan för en kort och misslyckad sejour i Chelsea.

Men jag är glad över att Chicharito presterade som han gjorde, det känns som att United har en stabil offensiv grund att stå på de kommande åren med ett ungt anfallspar av mycket högt klass och yttrar som jag inte heller ser många spelare som skulle kunna peta. Ge mig en ersättare till Scholes, en ung sådan, och jag kommer åldras sittandes i United-tröjan fullkomligt lugn i tv-soffan. Nu tar vi titel nummer tjugo.

// The Don